Bemary: obowiązkowe wyposażenie lokali gastronomicznych

Bemary: obowiązkowe wyposażenie lokali gastronomicznych

3 marca 2019 Wyłącz przez redakcja

Osoby, które planują założyć firmę cateringową czy innym lokal gastronomiczny już na etapie kalkulowania kosztów powinny uwzględnić zakup podgrzewaczy jedzenia czyli bemarów. 

Nie tylko do restauracji 

Bemarów zaczęto używać w gastronomii na początku XX wieku. Dzisiaj liczba lokali gastronomicznych, w których bemary są używane jest bardzo duża. W ofercie sklepów z zaopatrzeniem dla gastronomii w ofercie są między innymi bemary cateringowe. Bemary cateringowe to bardzo eleganckie sprzęty, które – w zależności od modelu – można ustawić na stole. Bemary cateringowe to podstawowe wyposażenie każdej dobrej firmy cateringowej. Tradycyjne bemary grzewcze jako czynnik podtrzymujący temperaturę wykorzystywały wodę podgrzewaną przez gazowym palnik. Zastąpiły je dzisiaj nowoczesne bemary grzewcze, w których woda podgrzewana jest elektryczną grzałką. W odróżnieniu od bemarów gazowych, bemary grzewcze elektryczne znacznie dłużej utrzymują ciepło. 

Bemary wolno stojące i nastolne 

Bemary dla gastronomii mogą być wolno stojące. Są to bemary dla gastronomii, które występują także pod nazwą bemarów jezdnych. Ten rodzaj bemarów sprawdza się w dużych restauracjach, firmach cateringowych, szpitalach. Bemary dla gastronomii, które można ustawić na stołach są bardzo eleganckie. Wszystkie bemary dla gastronomii wykonane są z nierdzewnej stali najwyższej jakości. Dzięki temu mogą służyć przez wiele lat. 

Więcej o podgrzewaczach jedzenia czyli o bemarach można przeczytać także w naszym poprzednim artykule.