Sprzęt gastronomiczny: kotleciarki

W każdej restauracyjnej kuchni niezbędne są sprzęty i urządzenia, które nie tylko ułatwiają pracę kucharzom, ale przede wszystkim skracają czas przygotowywania potraw. Do sprzętów, bez których trudno jest wyobrazić sobie dużą restauracyjną kuchnię należą kotleciarki.

Do czego one służą?

Kotleciarki to urządzenia, które przyspieszają przygotowanie takich mięsnych dań, jak bitki, zrazy, steki, kotlety. Kotleciarki w odpowiedni sposób nacinają i formują mięso. W efekcie wszystkie płaty mięsa, z którego powstaną bitki, kotlety czy steki mają taką samą wielkość i grubość. Przygotowane w taki sposób płaty mięsa są łatwiejsze w późniejszej obróbce. Plusem jest także to, że obróbka cieplna trwa zdecydowanie krócej. Kotleciarki do mięsa nacinają włókna bardzo równomiernie, smak kotletów, które zostały przygotowano wykorzystując maszynka do schabowych jest zdecydowanie lepszy niż tych rozbitych tradycyjną metodą.

Różne rodzaje kotleciarek

Maszynka do schabowych to dzisiaj obowiązkowe wyposażenie każdej restauracyjnej kuchni. Maszynka do schabowych znacznie skraca czas przygotowania tradycyjnych kotletów czy steków. Zamiast tracić czas na rozbijanie płatów mięsa ręcznie, można wykorzystać kotleciarki do mięsa. Kotleciarki do mięsa mają tę zaletę, że można nacinać w nich zarówno płaty mięsa wieprzowego, jak i wołowego. Na rynku do wyboru są różne rodzaje kotleciarek, także ręczne. W gastronomii najlepiej jednak sprawdzi się elektryczna maszynka do rozbijania mięsa. Maszynka do rozbijania mięsa sprawdza się także w sklepach mięsnych. Klienci bardzo chwalą smak kotletów, które rozbiła maszynka do rozbijania mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *