Wyposażenie lokalu gastronomicznego lub firmy cateringowej: bemary
10 lutego 2019Osoby, które planują otworzyć lokal gastronomiczny lub firmę cateringową, na samym początku muszą dokładnie przemyśleć, jakie wyposażenie będzie musiało znaleźć się w kuchni. Do urządzeń bardzo przydatnych należą między innymi bemary gastronomiczne.
Do czego służą bemary?
Temperatura gorących dań powinna być odpowiednia, serwowanie gościom chłodnych czy wręcz zimnych dań to pierwszy krok do tego, aby restauracja zaczęła świecić pustkami. Stąd do popularnych sprzętów należą bemary gastronomiczne, których zadaniem jest utrzymanie odpowiedniej temperatury wcześniej przygotowanych dań. Bemary gastronomiczne wykorzystywane są nie tylko w restauracjach, ale także w hotelach, szkołach, szpitalach, stołówkach. W szpitalach oraz w firmach cateringowych najczęściej wykorzystywane są bemary jezdne. Bemary jezdne są niezastąpione podczas plenerowych eventów, na których został przewidziany dla uczestników gorący poczęstunek.
Jakie są rodzaje bemarów gastronomicznych?
Bemary można podzielić na stacjonarne i jezdne. Temperatura w tych urządzeniach podtrzymywana jest przez ciepłą wodę, która może być podgrzewana przez elektryczną grzałkę, bemary mogą być również gazowe. Bemary mają różną wielkość, są takie, które mogą zostać ustawione na blacie stołu lub na ladzie. Wszystkie produkowane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Są więc wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne, łatwe do utrzymania w czystości, bardzo dobrze utrzymują ciepło. Bemary są także bardzo proste w obsłudze. Są urządzeniami niezbędnymi w różnych lokalach gastronomicznych.